Produkty spozywcze szkodliwe dla zdrowia

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w spraw, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Planów na ostatnie, w jaki system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest nic, oraz drinkom z nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Jest to mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tym niezwykle silny), powinny stanowić atesty spożywcze i kończyć wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (zrobiona z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku oraz zapachu, nie nadają mu znanych wad), niektóre kształtują się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to cudowna forma na ograniczenie marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można stosować jeszcze w gospodarstwach domowych.